Blog

De geheime gast – 2012 maart

  • Bezoeker:vrouw, verkering met een lid van de bezochte gemeente.
  • Leeftijd: 21 jaar ­
  • Gemeente: Middelgrote stads­gemeente
  • Bezoek op: 2 januari 2012

Totaalervaring

De sfeer was gezellig en de mensen kwamen vriendelijk over. Ik voelde mij op mijn gemak. De ­dominee wist mij diep te raken en hij heeft mij zeker aan het denken gezet. Ik liep met een opgewekt en blij gevoel de kerk weer uit!

Algemene informatie: 7,0

Op internet vond ik een overzichtelijke nieuwe site waarop veel informatie stond over de gemeente, waaronder de visie. Wel jammer dat de agenda niet compleet was voor de komende tijd. Deze kerk heeft verschillende soorten diensten zodat elke doelgroep tot zijn recht komt.

Rond de kerk:7,0

De kerk is goed te bereiken met zowel de auto als de fiets. Rondom de kerk is genoeg parkeergelegenheid.

Eerste indrukken: 7,0

Toen ik binnenkwam stonden er twee mensen bij de ingang die mij welkom ­heetten en een goed nieuw jaar wensten. In de ruime hal stonden groepjes mensen op elkaar te wachten om samen de kerkzaal binnen te gaan. Het viel mij op dat er veel jonge mensen bij waren. Zo op het eerste gezicht sprak het geheel mij wel aan.

In de kerk: 6,5

De kerkzaal is erg groot. Doordat je naar binnen komt naast de preekstoel had ik het gevoel dat iedereen mij aankeek. Ik was blij dat ik snel en makkelijk een plekje kon vinden. Ik vond het leuk dat er een vrolijk lied op het orgel gespeeld werd.

Indrukken van de kerkdienst: 8,0

Op de beamerschermen stond de liturgie geprojecteerd waardoor ik gelijk een goed overzicht had over het verloop van de dienst. Het viel mij op dat er een grote afwisseling was in de liederen die werden gezongen. Een ouderling heette de gasten speciaal welkom.
De dominee was van middelbare leeftijd en kwam op mij over als een charismatische man. Ik had echt het gevoel dat er iemand stond met een verhaal.
Ook de gemeenteleden hadden een ­aandeel in de dienst, zoals het Bijbel­gedeelte lezen of een kindermoment. ­Tijdens het zingen speelde een man erg mooi orgel. Wat een enorme muzikaliteit, om kippenvel van te krijgen. Ik genoot enorm van het zingen en van de mooie muziek.

Contact met mensen: 7,0

Er was een ontspannen en vrolijke sfeer. Iedereen stond na afloop van de dienst gezellig met elkaar te kletsen. Het kwam op mij over als een hechte groep mensen die zich op hun gemak voelden en zichzelf konden zijn.

De toespraak/de preek: 8,5

De structuur van de preek werd duidelijk gemaakt door punten op de beamer en op papier. De dominee voegde elementen toe van de hedendaagse maatschappij. Ook betrok hij de boodschap op je persoonlijke leven en je relatie met God. De dominee gebruikte geen omhaal van woorden en wond er geen doekjes om waardoor hij mij aan het denken zette.

Aandacht voor gasten: 6,0

De gemeenteleden zeiden mij vriendelijk gedag. Ook waren er mensen die bij elkaar kliekten, hierdoor hadden zij minder aandacht voor gasten. Er kwamen ook gemeenteleden naar mij toe die oprecht geïnteresseerd waren in mij en mijn achtergrond. De meeste gemeenteleden stonden wel open voor gasten.

Nog een keertje komen?: 7,0

Ik kan me voorstellen dat ik mij meer op mijn gemak zou voelen als ik vaker een dienst zou bezoeken. Een kennis van mij, die ook graag een kerk zou willen bezoeken, zou ik met een gerust hart mee kunnen nemen naar deze gemeente.

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply


4 − = twee