Blog

De geheime gast – 2011 november

  • Bezoeker: vrouw
  • Leeftijd: 44 jaar
  • Gemeente: een gemiddelde stadsgemeente in Nederland
  • Bezoek op: 28 augustus 2011, een Taizé-dienst

Totaalervaring:
Een kerkdienst die anders is dan ik had verwacht, ondanks dat ik me wel ietwat had voorbereid op dit bezoek. Uiteindelijk heb ik het als een heel rustige kerkdienst ervaren, waar ik na afloop voldaan en met een relaxed gevoel de kerk ben uitgelopen.

Algemene informatie:
Een mooi kerkgebouw met lichte bakstenen. Ook het interieur van de kerk is licht. Het daglicht valt goed naar binnen door de vele hoge ramen, de stoelen zijn zo neergezet dat je met het licht meekijkt en de zon je dus niet het zicht kan belemmeren. Het geheel is erg uitnodigend om naar binnen te lopen. De internetsite is gemakkelijk te vinden en toegankelijk. Erg handig ook dat er een routeplanner op de site geplaatst is.
Rapportcijfer: 8,5

Rond de kerk:
De kerk staat aan een mooie laan midden in een woonwijk met een aantal grote bomen. Parkeren is nu goed te doen, maar kan mijns inziens eventueel problemen opleveren als de woningen die in de buurt gebouwd worden opgeleverd zijn. Fietsen kunnen in de eigen fietsenstalling.
Rapportcijfer: 7,5

Eerste indrukken:
Bij binnenkomst werd ik begroet door een man die uitnodigend een koffiekan omhoog hield. Ik antwoordde dat ik geen koffie drink. Na even in de hal rondgekeken te hebben (er stond ook een stelling met folders) had de vriendelijke man ook een theekan neergezet en vroeg of ik dan wel een kopje thee wilde. Er hing een rustige en ongedwongen sfeer onder de bezoekers, waarvan ik de gemiddelde leeftijd rond de 30 jaar schat. Ik vond het sneu om te zien dat er zo weinig mensen aanwezig waren.
Rapportcijfer: 9,0

In de kerk:
De kerkzaal is ruim van opzet en ook ruim ingedeeld met moderne stoelen. De aankleding van zowel de hal als de kerkzaal is licht gehouden wat een rustige uitstraling geeft. De boxen van de geluidsinstallatie staan verdeeld over de linker- en rechterzijde van de ruimte wat voor een goede akoestiek zorgt.
Rapportcijfer: 9,0

Indrukken van de kerkdienst:
Voordat de dienst begon kon je een A-4tje pakken met daarop de inhoud van de dienst. Er was geen apart welkom. De liederen die werden gezongen kwamen mij allemaal niet bekend voor maar klonken erg mooi en respectvol. Bij thuiskomst heb ik de liederen via You Tube opgezocht en nog een aantal keren beluisterd. De teksten werden voorgelezen door een mevrouw waarvan ik het vermoeden had dat ze in de zaal tussen de bezoekers zat. Toen het ’Onze Vader’ gezamenlijk door alle aanwezigen werd opgezegd kreeg ik kippenvel over m’n hele lichaam, dit vond ik zo mooi om te horen en heeft indruk gemaakt. Dit was de eerste keer dat ik een Taizé-dienst heb bezocht. Ik had het gevoel dat het een kerkdienst met een spirituele ondertoon is wat mij erg verbaast voor een gereformeerd vrijgemaakte kerk. De gehele dienst heb ik als zeer rustig en absoluut niet-opdringerig ervaren.
Rapportcijfer: 8,5

Contact met mensen:
Ondanks dat er maar zo’n 35 mensen aanwezig waren, ruimte genoeg, kwam er een jong meisje op de stoel naast mij zitten. We keken elkaar even aan en zeiden gedag.
Rapportcijfer: 7,5

De toespraak/de preek:
Ik heb geen moment het gevoel gehad dat er een toespraak of preek was, ik heb het ervaren als een actieve samenkomst in een rustig tempo met zang en gebed.
Rapportcijfer: 7,5

Aandacht voor gasten:
Heb ik niet gehoord.
Rapportcijfer: 5,0

Nog een keertje komen?:
Ja, op deze manier een kerkdienst ervaren spreekt mij wel aan.
Rapportcijfer: 8,5

Totaalcijfer: 9,0!

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply






acht × = 32