Blog

De geheime gast – mei 2011

  • Bezoeker: man 
  • Leeftijd: 31 jaar 
  • Gemeente: kleinere GKv in een middelgrote stad 
  • Bezoek op: 15-05-2011

Totaalervaring:
Ik vond de dienst vlot verlopen en de gemeente was jong. De boodschap van de preek was mooi, maar verloor aan aandacht vanwege de lengte. Het had ook korter gekund zonder aan inhoud te verliezen. De participatie van kinderen vond ik enerzijds ontroerend om te zien, anderzijds vond ik het ongepast om tegen kinderen te zeggen: ‘als je Jezus in je hebt, heb je een diamantje van binnen… iets dat andere kinderen niet hebben’. Dat suggereert nogal wat. Volgens mij kun je heel goed een goed mens zijn zonder te geloven, misschien zelfs wel beter. Ik vond de sfeer prettig, warm en vriendschappelijk.
Rapportcijfer: 6

Algemene informatie:
De website van de kerk is goed. Je kunt een dienst op internet zien of terugzien en ook praktische informatie is prima te vinden. De liturgie op papier is duidelijk, jammer dat er geen boekjes stonden in de kerk. Zo heb je de tekst van een lied wel, maar de melodie niet. Gelukkig waren er fanatieke dames die het voortouw namen tijdens het zingen. Voordat ik ging heb ik opgezocht wat vrijgemaakt gereformeerd eigenlijk betekende en heb ik de route uitgezocht. Beter dan dat heb ik mij niet voorbereid. Ik vind de informatievoorziening normaal voor een organisatie van deze tijd (vandaar geen hoog rapportcijfer).
Rapportcijfer: 6

Rond de kerk:
Ik ben op de fiets naar de kerk gegaan. Die kon ik gemakkelijk kwijt. Het was mij onduidelijk of ik mocht fietsen op de weg voor de kerk, aangezien het een drukke weg was en er geen fietspad lag. Ik vind dat de buitenkant van de kerk wel een likje verf kan gebruiken.
Rapportcijfer: 7

Eerste indrukken:
Toen ik binnenkwam werd ik meteen aangesproken door een mevrouw. Die had mij nog nooit gezien en stelde wat vragen. Je voelt je daardoor meteen welkom. Ik merkte wel dat de mevrouw het ietwat vreemd vond dat ik op de vraag wat ik geloofde, antwoordde met ‘niets’. Ze gaf mij de liturgie, die op een ander tafeltje lag dan waar ik hem zocht.
Rapportcijfer: 8

In de kerk:
Ik vond de akoestiek in de kerk slecht. Ik moest goed opletten om de voorganger te verstaan. De temperatuur was aangenaam en de stoelen ook.
Rapportcijfer: 7

Indrukken van de kerkdienst:
De kerkdienst verliep vlot. De voorganger werd duidelijk aangekondigd na een wat zakelijke mededeling van een bestuurslid van de gemeente (ik heb achteraf op internet niet kunnen vinden wat de functie van deze meneer was). Ik vond dat er geen onnodige franjes aan de dienst zaten, dat beschouw ik als prettig. De kinderen mochten naar voren komen en kregen een verhaal over ‘dat iets moois wel eens in een lelijke verpakking zit en andersom’. En dat het geloof iets moois is, en dat de betreffende kinderen dus iets moois bij zich dragen. De hele setting en de exacte woorden riepen bij mij ook een ander gevoel op. Dat je extra mooi bent als je het geloof met je meedraagt. Ik vind dat onzin.
De teksten van de liederen raakten mij niet. Die zijn volgens mij alleen mooi voor mensen die blind geloven.  Het zijn allemaal abstracte teksten met veel verwijzingen naar de geest, de heer en god die worden gedankt en verzocht om vergiffenis. Als je niet gelooft, hebben die teksten geen waarde.
Rapportcijfer: 5

Contact met mensen:
Toen ik binnenkwam  werd meteen geconstateerd dat ik nieuw was. Ik werd meteen aangesproken. Dat heb ik als prettig ervaren. Als ik op zoek zou zijn naar een nieuwe gemeente, dan had ik me meteen zeer welkom en betrokken gevoeld. Een prima manier om mensen te binden dus. Verder heb ik geen contact gehad met mensen. Dat komt wellicht ook omdat ik daar zelf geen poging toe ondernomen heb.
Rapportcijfer: 9

De toespraak/de preek:
Ik vond de preek lang en de boodschap mooi. Centraal stond de relatie tussen het innerlijk en het uiterlijk. Susan Boyle zingt prachtig, maar heeft niet het uiterlijk van een popster. De link werd gelegd tussen het geloof en Susan Boyle: de kerk heeft een sterke innerlijke waarde, maar de uitstraling is wat muffig. Ik ben het daar mee eens. Er wordt tegenwoordig te veel waarde gehecht aan uiterlijk, presentatie, beelden, one-liners en soundbites (kijk naar de politiek).  Wel heeft die intrinsieke waarde voor mij een andere lading dan voor de rest van de aanwezigen. Een klein puntje van kritiek: tijdens de preek haalde de voorganger zijn hele betoog onderuit door ergens te zeggen dat ‘je oordeel op basis van uiterlijk ook vaak klopt’. Ik vond die zinsnede niet passen in het verhaal.
Rapportcijfer: 6

Aandacht voor gasten:
Die was er niet. Er was geen interactie tussen de voorganger en de gemeente.
Rapportcijfer: 4

Nog een keer komen:
Ik zal niet snel nog eens komen. Ik geloof niet in een god en daar voel ik mij erg prettig bij. Als ik naar een kerk kom hoop ik altijd dat ik een bevlogen verhaal krijg met een actueel en sociaal tintje. Dat er een spiegel voorgehouden wordt over hoe wij in onze samenleving met elkaar omgaan en hoe we dit op kunnen hangen aan de kapstok van het geloof. Dat valt me altijd een beetje tegen en nu weer. Van mij mag de kerk wel wat meer uitgesproken zijn.
Rapportcijfer: 4

TOTAAL GEMIDDELD: 6

 

This Post Has 2 Comments

  1. peterwierenga zegt:

    Ja. Nee. Misschien… :) We geven de naam van de kerk niet vrij, is onze afspraak. Sorry. Je zult het dus met je eigen indrukken moeten doen!

Leave A Reply


− 3 = twee