Blog

We houden rekening met gasten!

 

Al twee jaar staan in ZOUT verslagen van kerkbezoeken door niet-christenen. Ook in dit nummer weer. De -Geheime Gast leverde ons als redactie in die jaren veel reacties en vragen op, zowel positieve als negatieve. Tijd voor een uitleg.

Hoe wordt de rubriek -gemaakt en waarom?

De Geheime Gast krijgt een vragenlijst en zoekt zelf (tot nu toe) een vrijgemaakte kerk. Vragen die de Geheime Gast aan zichzelf stelt voorafgaand aan en tijdens het bezoek:

 • Kan ik informatie over de kerk(dienst) vinden?
 • In welke mate ben ik welkom?
 • In welke mate kan ik mee doen met de kerkdienst?
 • Wat vind ik van de inhoud, de muziek en de sfeer?
 • Zijn de kerkmensen attent, beleefd en vriendelijk?

Na een bezoek schrijft de Geheime Gast een verslag op een vriendelijke én kritische manier. De redactie plaatst dit verslag van de Geheime Gast, hoewel soms ingekort, altijd ‘ongeschoond’ en ‘zonder verder commentaar’. Je leest tussen de regels door niet alleen een verslag van een kerkdienst, maar ook iets van verwachtingen van een gast.

Een lezer schrijft: ’Ik begrijp dat deze rubriek kerkmensen attent moet maken op valkuilen in het omgaan met niet- of anders kerkelijken.’ Helemaal waar. Want van wie moet je leren hoe je als kerk bent in de omgang met bezoekers en gasten? Van die mensen zelf, natuurlijk!

Welke reacties kan de rubriek oproepen?

Veel reacties gaan niet over de rubriek zelf, maar over de inhoud van het verslag. ‘Dit verslag begint met “dat mevrouw gelukkig niet is aangesproken op haar zondige staat” door de andere kerkbezoekers en ook niet door de preek. Daar krijg ik een onbehaaglijk gevoel van. Hoe comfortabel moeten onze kerkdiensten worden? Of … hoe confronterend moeten onze kerkdiensten zijn?’

Interessant! Wat wil je dat bezoekers (leden en gasten) horen? Wat wil je meegeven en wat wil je vragen? Waar gaat de kerkdienst eigenlijk om? Zo kom je, door reacties van bezoekers, bij kernvragen uit!

Wat opvalt: een gast heeft altijd een eigen verleden. Soms speelde in dat verleden ook de kerk een rol. Dat bepaalt deels ook de manier van kijken van die gast. De vroegere ervaringen en de indrukken van deze kerkdienst worden met elkaar vergeleken. Dat lees je vrijwel altijd in het verslag terug! Goed om te weten.

Ben je echt klaar om gasten te ontvangen?

Onze kerkdiensten zijn openbaar. Maar verwachten we écht dat er gasten zijn? In de ZOUT-verslagen lees je dat kerken vaak te weinig rekening houden met mensen van buiten. Wat ons betreft zorgt De Geheime Gast  ervoor dat je als kerk altijd weer bedenkt: we willen gasten, we hebben gasten, we houden rekening met gasten! In diensten waar heel vaak gasten komen (dopen, trouwen, etc.) moet je als kerk zeker je best doen om gastvriendelijk te zijn.

Wat kun je doen om ‘gastvriendelijker’ te worden? (n.a.v. citaten van lezers)

 • Bezoekers en toetreders maken geen kennis met ‘het geloof’, maar met gelovigen.

’Veel gasten hebben niet de mogelijkheid om zichzelf te laten zien en om anderen te leren kennen.’

 • Wees nuchter. Elke gast en elk gemeentelid is anders.

’Het is de vraag wat een gast verwacht van een kerkdienst. Er zijn er die meteen vertrekken en niet willen worden aangesproken. Er zijn er ook die regelmatig blijven komen of die contact willen.’

 • Vermijd kerkjargon en leg je ‘liturgische gewoonten en formuleringen’ even uit.

‘Als iemand geen ervaring heeft met een kerk , zomaar in een wereld komt die je niet kent… Dan heb je als gast een probleem.’ (Votum? Zegengroet? Preek? Verbond? Schuldbelijdenis? Opwekking?)

Twee gedachten ter afsluiting

 • Een lezer schreef ’Het woord empathie is de kern! Leef je in een ander in!’ en hij heeft helemaal gelijk. Stel je voor dat jij zelf ergens voor het eerst bent. Hoe zou jij ontvangen willen worden? Ga dan naar de kerk en doe evenzo!
 • In de Benedictijner traditie is gastvrijheid een kernwaarde. Dit is o.m. gebaseerd op ’wat je voor een mens doet, doe je voor mij’ (Matt. 25). Zo naar mensen kijken werkt echt: begroet gasten in je kerk alsof je Jezus zelf ontvangt

‘Leuk om te doen! Ik heb er (met m’n echtgenoot) nog de hele zondag over doorgesproken.’

‘Ik kwam voor het eerst sinds 13 jaar weer in een kerk. De sfeer is tegenwoordig heel anders dan vroeger.’

Citaten van gasten, in hun begeleidende mail aan de redactie…

Veel Geheime Gasten komen in een dienst vanwege informatie op de website.

 • ‘Ik las dat deze kerkdienst speciaal voor gasten was. Ik weet niet of ik andere momenten ook welkom ben.’
 • ‘Ik weet hoe laat de kerk begint, maar niet wanneer het klaar is, moet ik een lunchpakketje mee?’
 • ‘Het onderwerp sprak me aan, daarom heb ik deze kerk gekozen om heen te gaan.’

 

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply


− 1 = drie